Дослід 4

«Штучний шлунок»
– водний розчин пепсину;
– зварене круто яйце;
– концентрована хлорида кислота НCl.
     Дрібно наріжте зварений круто (кип’ятити 10 хвилин) білок курячого яйця і змішайте його в хімічній склянці з 100 мл води, 0,5 мл концентрованої хлорид-
ної кислоти НCl і 50 мл розчину пепсину.
     Хлоридну кислоту треба додати тому, що пепсин діє тільки в кислому середовищі (діапазон рН від 1,4 до 2)3.
     Склянку утримуйте кілька годин за температури близько 40°С. Протягом перших 15 хвилин кожної години вміст склянки перемішуйте скляною паличкою.

    (Увага! Дослід супроводжується кислим запахом не повністю перетравленої їжі).
     Вже через 2 години ми помітимо, що кількість білка істотно зменшилася. Через 4–8 годин весь білок розчиниться й утвориться невелика кількість білих зі слабким жовтуватим відтінком лусочок. При цьому яєчний білок, що має складну структуру, гідролізується та перетворюється на суміш сполук більш простої будови — пептидів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий